Acordul parintelui
- Details
- Hits: 27717
Noul cod civil a stabilit posibilitatea exercitarii autoritatii parintesti in comun de catre ambii parinti. Ceea ce inseamna ca majoritatea deciziilor care il privesc pe minor se iau de comn acord ( inscrierea la socala , la medicul de familie , posibilitatea de calatorii peste granite, ridicarea ajutorului social , etc. )
Situatia cea mai des intalnita este aceia in care dupa pronuntarea divortului unul dintre parinti nu isi da acordul pentru ca copilul ( copiii ) lor sa paraseasca tara , uneori nici macar pentru o excursie . Morivele sunt diferite : fie este dorinta lor nejustificata , fie acestia nu mai sunt de gasit pentru a isi da in scris acordul .
Potrivit prevederilor art. 18 alin. 2 din Legea nr. 272/2004: ” deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si acordul ambilor parinti; orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca, iar conform dispozitiilor art. 30 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 248/2005 minorilor li se permite iesirea din tara numai daca sunt insotiti de o persoana majora si, in situatia in care calatoreste impreuna cu unul din parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte din care sa rezulte acordul sau cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia. ”
Avand in vedere necesitatea obtinerii acordului legiutorul a introdus o modalitate juridica prin care hotararea unei instante poate sa suplineasca consimtamantul parintelui . Actiunea in instanta se numeste suplinire acord parental si se obtine pe cale ordonantei presedintiale . Atentie actiunea trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de art.996 – 1001 Cod Civil . Adica , pentru admisibilitatea ordonantei presedintiale trebuiesc indeplinite cumultiv trei cerinte, respectiv sa existe urgenta, masura solicitata sa fie vremelnica si sa nu se prejudece fondul.
Ordonanta presedintiala neavand drept scop rezolvarea fondului litigiului, rezulta ca instanta investita cu solutionarea unei asemenea cereri se margineste sa stabileasca, in raport cu probele prezentate de parti, in favoarea careia dintre ele exista aparenta de drept. Ne rezulta din aceste aspecte ca pe cale de ordonanta presedintiala se poate solicita suplinirea consimtamantului numai pentru o perioada determinata de timp . De ex ” se solicita suplinirea consimtamantului pentru perioada 07.09 – 07 12 ” . In cazul in care parintele nu este de gasit sau nu se implica in niciun fel in cresterea si educarea minorilor atunci aceasta actiune va fi insotia si de o alta actiune si anume exercitarea autoritatii parintesti exclusiva ( vezi capitolul anterior ) .
Din analiza Procedurii Civile rezulta doua situatii in care instanta poate aprecia situatia urgentei si anume:
1. pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere; 2. prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara.
Raportat la aceste criterii, s-a decis ca, urgenta trebuie sa rezulte din fapte concrete, specifice fiecarui caz in parte, urmand a fi indicate imprejurarile din care se deduce urgenta.
De asemenea, in cadrul ordonantei presedintiale, urgenta se apreciaza in raport de situatia de fapt la momentul introducerii cererii, precum si la momentul judecarii cauzei. In practica acste aspecte se justifica din dorinta ca un minor sa paraseasca tara fie in vacanta fie pentru studii . Sunt foarte multe cazuri in care cetateni romani sunt in alte state iar unul dintre parinti nu mai este de gasit . Este evident ca justificarea urgentei apare din necesitatea liberei circulatii a minorilor .
Avocatii nostrii din Constanta va pot ajuta sa obtineti o astfel de sentinta civila indiferent daca sunteti sau nu prezenti . Astfel se poate inainta o actiune in instanta chiar daca sunteti plecati in alta tara .