Custidie
- Details
- Hits: 7683
Noul Cod Civil adoptat prin legea 287/2009 republicat in monitorul oficial si intrat in vigoare de la 1 noiembrie 2011 , a facut unele schimbari legate de exercitarea autoritatii parintesti . Astfel daca in vechiul cod civil se vorbea despre custodia minorilor, in ideea in care aceasta putea sa apartina doar unuia dintre parinti , in noul cod civil a fost introdusa institutia exercitarii autoritatii parintesti care poate fi exclusiva ( adica sa apartina doar unuia dintre parinti ) sau comuna ( element de noutate in noul cod ) . Aceasta institutie este regasita in marea majoritate a statelor europene .
In Romania exercitarea autoritatii parintesti este reglementata atat de Codul Civil cat si de legea 272/2004 privind interesul superior al copilului .
In Codul Civil
Art. 397 ” exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti – dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel. ”
Art. 398 ” Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte –
1. Deca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotareste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti
2. Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia .
Art. 399 ” exercitarea autoritatii parintesti de catre alte persoane
1. In mod , exceptional, instanta de tutela poate hotara plasamentul copilului la o ruda sai la o alta familie ori persoana, cu consimtamantul acestora, sau intr-o institutie de ocrotire. Acestea exercita drepturile si indatoririle care revin parintilor cu privire la persoana copilului.
2. Instanta stabileste daca drepturile cu privire la bunurile copilului se exercita de catre parinti in comun sau de catre unul dintre ei . ”