1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

divort din strainatate

         Cetatenii romani care in momentul de fata se afla in alte tari decat Romania , pot divorta in Constanta . Chiar daca actiunea de divort este singura actiune in instanta unde prezenta partilor este obligatorie , cetatenii romani ( si straini ) pot divorta si in lipsa, in baza unei procuri lasate avocatului angajat . 

 Procura se poate obtine prin trei metode : 

1. Data in fata unui notar din Romania ( se presupune ca partea care doreste sa divorteze vine in Romania pentru o perioada limitata de timp ) 

2. Data in fata unui notar din tara in care va aflati . ( Aceasta procura poate fi data in fata oricarui notar . Urmeaza ca procura respectiva sa fie tradusa de catre un traducator autorizat , urmand ca semnatura acestuia sa fie legalizata la un notar din Romana ).

3. Data la Consulatul / Ambasada Romaniei  din tara in care locuiti . ( Actele emise de catre Consulatul Romaniei sunt recunoscute de catre instantele din Judetul Constanta . Astfel daca locuiti in preajma unui consulat , este de preferat sa obtineti o procura in acest mod .

          Pentru a afla continutul procurii , va rugam sa va adresati avocatilor nostri , intrucat acestea difera de la caz la caz .

       Dupa semnarea contractului de asistenta juridica , avocatii nostri se vor ocupa de tot dosarul d-voastra urmand ca la finalizarea acestuia sa va inmaneze hotararea de divort legalizata .  

 

        Un aspect important de retinut se refera la instanta de pe teritoriul Romaniei competenta sa solutioneze actiunea de divort in cazul persoanelor aflate in strainatate . Art 914 alin 2 Cod Procedura Civila arata ca ” daca nici reclamantul si nici paratul nu au locuinta in tara , partile pot conveni sa introduca cererea de divort la orice judecatorie din Romania ...  ” cu alte cuvinte de exemplu daca doi soti de origine din Iasi plecati in Ialia se decid sa divorteze , pot face acest lucru de comun acord la orice judecatorie de exemplu la judecatoria Constanta . Acest aspect consideram ca este important de precizat , intrucat in practica s-a constatat ca foarte multe cupluri doresc sa se desparta insa in orasul lor de origine nu exista specialisti care pot sa-i indrume, astfel incat sa-si rezolve problemele fara prea multe batai de cap si cat mai ieftin . 

 

         Actele necesare :

-         Certificatul de casatorie in original

-         Procura data avocactului

-         Dovada faptului ca nu va aflati in Romania ( poate sa fie orice document : caontract de munca , contract de inchiriere , acte de resedinta , etc )

-         Certificat de nastere al minorilor in copie xerox ( in cazul in care exista minori )