divort in instanta
- Details
- Category: Uncategorised
- Published on Monday, 13 October 2014 21:42
- Written by bese dragos
- Hits: 8980
Desfacere casatorie. Cazuri.
Situatii intalnite:
divort de comun acord;
divort de comun acord cu copii minori;
divort din cupla exclusiva a unuia dintre soti;
Oricare ar fi situatia in care va aflati, prezenta dvs. este obligatorie in cursul procesului de divort. Exista anumite situatii in care avocatul va poate reprezenta ( gasiti detaliile la sectiunea divort din strainatate )
Care este diferenta dintre divort in instanta si divort la notar ?
Divortul in instanta nu difera de divortul la notar , in sensul in care ambele au ca si efect desfacerea casatoriei . In situatia in care cei doi soti nu se inteleg cu privire la partile accesorii ale unui divort ( exercitarea autoritatii parintesti , domiciliul minorului/minorilor , pensia alimentara , program de vizita , pastrarea numelui , etc ) atunci se va apela la instanta de judecata care va lamurii toate aceste aspecte . Este de preferat ca in momentul in care unul dintre soti are dubii ca celalat sot sa se prezinte la notar la termenele stabilite , atunci este de preferat ca sotul care are initiativa de a divorta sa introduca divortul direct la instanta . In practica sunt foarte multe situatii , in care unul dintre soti nu se prezinta la termenele stabilite de catre notar .
Necunoasterea domiciliului actual al unuia dintre soti , reprezinta o problema pentru judecarea cauzei ?
Necunoasterea domiciliului actual al unuia dintre soti , sau faptul ca acesta nu primeste citatia emisa de catre instanta, nu impiedica desfasurarea normala a procesului . Conform art . 162 din Codul de Procedura Civila ” (1) Când reclamantul învederează, motivat, că, deşi a făcut tot ce i-a stat în putinţă, nu a reuşit să afle domiciliul pârâtului sau un alt loc unde ar putea fi citat potrivit legii, instanţa va putea încuviinţa citarea acestuia prin publicitate.
(2) Citarea prin publicitate se face afişându-se citaţia la uşa instanţei, pe portalul instanţei de judecată competente şi la ultimul domiciliu cunoscut al celui citat. În cazurile în care apreciază că este necesar, instanţa va dispune şi publicarea citaţiei în Monitorul Oficial al României sau într-un ziar central de largă răspândire.
(3) Odată cu încuviinţarea citării prin publicitate, instanţa va numi un curator dintre avocaţii baroului, potrivit art. 58, care va fi citat la dezbateri pentru reprezentarea intereselor pârâtului.
(4) Procedura se socoteşte îndeplinită în a 15-a zi de la publicarea citaţiei, potrivit dispoziţiilor alin. (2).
(5) Dacă cel citat se înfăţişează şi dovedeşte că a fost citat prin publicitate cu rea-credinţă, toate actele de procedură ce au urmat încuviinţării acestei citări vor fi anulate, iar reclamantul care a cerut citarea prin publicitate va fi sancţionat potrivit dispoziţiilor art. 187 alin. (1) pct. 1 lit. c). ” aflam faptul ca in situatia in care nu se cunoaste domiciliul paratului , atunci se aplica aceasta procedura a citarii prin publicitate . Dupa aplicarea ei , procedura instantei este indeplinita , iar judecarea cauzei poate continua .
Ce se intampla daca paratul nu se prezinta la proces ?
Chiar daca paratul nu se prezinta la proces acesta continua si fara el . Exista in constiinta oamenilor ideea conform careia ” daca nu ma prezint , nu se judeca ”. Acesta conceptie este complet gresita . Judecarea cauzei nu este conditionata de prezenta paratului . Din contra daca acesta se prezinta la proces , se si poate apara , propune probe , poate sa faca cerere reconventionala ( adica sa ceara si el ceva in plus ) .
Care este durata unui divort?
In functie de circumstantele acestuia durata poate oscila de la caz la caz, dupa cum urmeaza:
A. Divortul prin acordul sotilor este forma cea mai simpla si rapida de desfacere a casatoriei. Un astfel de tip de divort se poate realiya fie la notariat fie in instanta . Costurile sunt asemanatoare iar timpul aproximativ la fel . Diferenta dintre cele doua tipuri de divort ( in cadrul instantei de judecata sau la notariat ) consta in garantarea intelegerii dintre parti . Astfel daca exista dubiu ca unul dintre soti se poate razgandi pana la terminarea divortului , atunci este de preferat ca partile sa se adreseze instantei de judecata , evitand astfel pierderea timpului si evident pierderea onorariului cuventi notarului .
In majoritatea cazurilor, acest gen de divort se finalizeaza la primul termen de judecata.
Actele necesare a fi prezentate pentru divort sunt:
certificat de casatorie, in original;
copii CI/BI soti;
dovada platii taxei de timbru ;
B. In cazul in care din casatorie au rezultat unul sau mai multi copii iar la momentul la care se doreste divortul acestia sunt minori, nu se poate aplica varianta divortului prin acordul comun al sotilor.
In aceasta situatie, divortul se complica prin introducerea obligatorie in cadrul procesului a autoritatii tutelare. Partile se pot intelege cu privire la aspectele legate de minori ( exercitarea autoritatii parintesti , domiciliul copiilor , pensia alimentara ) De mentionat este faptul ca indiferent de vointa partilor in cazul in care minorul sau minorii au sub 10 ani se va efectua o ancheta sociala la domiciliul in care vor creste copii in continuare . Daca minorul sau minorii au peste 10 ani , atunci acestia vor fi intrebati de catre judecator de conditiile in care traiesc , daca au tot ce le trebuie , iar in conditii speciale minorii sunt intrebati cu cine doresc sa locuiasca .
Durata acestui gen de divort variaza intre doua si trei termene de judecata in functie de particularitatile fiecarui caz in parte.
Actele necesare a fi prezentate pentru divort sunt:
certificat de casatorie, in original;
copii CI/BI soti;
copii certificat/certificate de nastere copil/copii;
dovada platii taxei de timbru ;
C. In cazul in care unul dintre soti se face vinovat de un comportament violent, de adulter ori de o atitudine necorespunzatoare fata de celalalt sot, divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului culpabil.
In timpul procesului vor trebui dovedite cele sustinute prin orice mijloc de proba : audierea de martori, certificate medico-legale ori alte asemenea inscrisuri care pot demonstra cele sustinute.
Contextul de desfasurare al procesului este diferit de la caz la caz, in functie de cupla invocata si de gravitatea acesteia (violenta, infidelitate, violenta morala s.a.) si in acest caz durata divortului variaza de la 2-3 termene in sus.
Actele necesare a fi prezentate pentru divort sunt:
certificat de casatorie, in original;
copii CI/BI soti;
copii certificat/certificate de nastere copil/copii;
certificate medico-legale, sau orice alt inscris doveditor ;
dovada platii taxei de timbru ;
Cu ce acte va prezentati la avocat de divort in Constanta , pentru a porni procesul de divort in instanta ?
In principal, actele sunt urmatoarele:
certificat de casatorie, in original;
copii CI/BI soti;
copii certificat/certificate de nastere copil/copii, dupa caz;
certificate medico-legale, dupa caz;
dovada platii taxei de timbru ;