1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Partaj

Ce este partajul ?   

Partajul inseamna impartirea bunurilor dobandite de soti in timpul casatoriei . Un articol din Codul Civil este important de retinut si anume art 339 CC ” Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor.” Cu alte cuvinte orice bun care a fost dobandit in timpul casatoriei se imparte intre soti  prin actiunea juridica numita partaj .

 

Cand si unde se solicita partajul ?

Partajul se poate solicita fie prin notariat ( daca partile s-au inteles cu privire la fiecare aspect al artajului ) sau pe cale judecatoreasca in situatia in care in care anumite aspecte ale impartirii bunurilor trebuiesc lamurite . Costurile celor doua modalitati de partajare sunt aproximativ egale .

Partajul se poate solicita in timpul actiunii de divort sau dupa realizarea divortului dar niciodata inainte .

In ceea ce priveste instanta competenta , aceasta este acea unde se solutioneaza actiunea de divort , iar daca cererea de partaj se solutioneaza dupa ce divortul s-a terminat , atunci instanta competenta este acea unde se afla cel mai important dintre imobile ( daca acestea exista ) sau domiciliul paratului daca nu exista imobile .  De exemplu daca exista o actiune de divort introdusa la Judecatoria Constanta , atunci si actiunea de partaj va urma actiunea de divort tot la Constanta .

 

Cum se impart bunurile in cazul unui partaj ?

In primul rand trebuie sa mentionam ca partajul este valabil incheiat chiar daca nu cuprinde toate bunurile sotilor . Astfel fostii soti pot hotara exact ce sa imparta pe calea partajului si ce nu . Am facut aceasta precizare intrucat in foarte multe cazuri , partile decid sa vanda un bun de comun acord si sa imparta pretul vanzarii . In acest din urma caz nu este nevoie de o actiune de partaj , insa este nevoie de prezenta ambilor soti la vanzarea bunului.

Asa cum spuneam ca regula principala , orice bun dobandit in timpul casatoriei este considerat bun comun si se imparte jumatate – jumatate . Exista evident si exceptii . Astfel daca unul dintre fostii soti a avut o contributie majoritara la dobandirea bunurilor atunci are dreptul la o cota parte majoritara din masa bunurilor partajabile . Codul Civil nu reglementeaza exact care sunt situatiile in care se poate considera ca un sot a contribuit mai mult decat celalalt la achizitionarea bunurilor . Din cauza aceasta recomandam intotdeauna consultarea unui avocat specializat in partaj ( constanta ). Un exemplu des intalnit este cel al sotilor in care unul dintre ei munceste si aduce venituri mari in familie , iar celalalt sot este caznic si are grija de casa si de copii . Ei bine juristprudenta a statuat ca ambii soti au contribuit in mod egal la dobandirea bunurilor . Chiar daca unul a adus venituri in casa , si celalalt sot a contribuit prin grija fata de bunuri si copii .

Un aspect trebuie sa mai precizam si anume faptul ca anumite bunuri , chiar daca sunt dobandite in timpul casatoriei , nu sunt considerate bunuri comune . Astfel art 340 Cod Civil arata : ” Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:

a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;b) bunurile de uz personal;

c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora; h) fructele bunurilor proprii.

 

Modalitati de impartire in cadrul partajului ?

Foarte multi clienti inteleg ideea de partaj , dar ne intreaba cum decide instanta sa imparta bunurile . Astfel incercam prin prezentul articol sa va raspundem exact .

1. in cazul in care bunurile pot fi impartite in natura , atunci acestea se vor impartii in conformitate cu cotele fiecarui fost sot . ex doua apartamente de valori egale

2. dacă bunul este indivizibil (nu poate fi împărţit, în mod obiectiv, în natură) ori nu este comod partajabil în natură, partajul se va face în unul dintre următoarele moduri:

a) atribuirea întregului bun catre o parte , iar partea care primeste bunul trebuie sa achite o suma de bani ( numita sulta ) celeilalte parti;

b) vânzarea bunului în modul stabilit de coproprietari ori, în caz de neînţelegere, la licitaţie publică, în condiţiile legii, şi distribuirea preţului către coproprietari proporţional cu cota-parte a fiecăruia dintre ei.

 

Situatia creditelor luate in timpul casatoriei

O situatie foarte des intalnita este cea a creditelor bancare luate in timpul casatoriei si care au un sold scadent dupa desfacerea casatoriei . Aceste credite fac si ele parte din masa partajabila , si se vor impartii in mod egal intre soti . Ele alcatuiesc ( alaturi de oricare alta datorie ) pasivul masei partajabile si se apilca regulile partajului prezentate mai sus . O discutie interesanta intalnita in articolele de specialitate dar transata de jurisprudenta se refera la acordul bancii cand partajul stabileste un alt titular al creditului . Hotararea judecatoreasca nu va tine cont de acordul bancilor , iar acesata hotarare constituie un titlul executoriu si pentur ele . De ex instanta stabileste ca un credit sa fie preluat de unul dintre soti , chiar daca titularul initial al creditului era celalalt sot . Acesta hotrare trebuie respectata si de banca , care isi va primi ratele de la sotul caruia hotararea judecatoreasca i-a atribuit creditul.

 

 

Nu uitati : aspectele precizate in acest articol au un caracter general . Fiecare caz in parte are particularitatile sale . Va recomandam sa luati legatura cu un avocat partaj Constanta pentru o consultanta .