1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pensia Alimentara

Ce reprezinta pensia alimentara ?

Parintii trebuie sa contribuie deopotriva la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului lor. Este inca un aspect avut in vedere de instanta in hotararea de divort, chiar daca partile nu au facut cerere in acest sens. In lipsa unei intelegeri intre parti, instanta va stabili pensia de intretinere sub forma unei cote procentuale din retributia lunara a debitorului si in acest sens se va lua masura infiintarii unei popriri pentru aceasta parte de salariu. Partile insa se pot intelege si la plata unei sume fixe cu titlu de pensie alimentara . In practica sunt situatii in care parintii minorilor se inteleg la divort sa nu solicite pensia alimentara . De retinut ca pensia alimentara este un drept al copilului la care mama nu poate renunta .  Prin urmare o hotarare de divort va contine obligatoriu si obligatia de intretinere a parintilor . Daca minorului / minorilor li se stabileste domiciliul la unul dintre parinti atunci celelalt parinte va fi obligat la plata pensiei alimentare

 

Care este cuantumul pensiei alimentare ?

Art. 529 Cod Civil arata urmatoarele

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

 

In practica sunt situatii in care unul dintre parinti mai are un copil minor dintr-o alta relatie . In cazul acesta pensia alimentara se stabileste la nivelul minorilor pe care acel parinte ii are in intretinere .

In cazul in care debitorul nu are nici un fel de venituri, procentele de 
mai sus se vor calcula raportate la salariul minim pe economie.
Totodata, daca situatia se schimba (nevoile copilului cresc, posibilitatile materiale ale debitorului cresc sau scad), se justifica introducerea unei actiuni de majorare sau de reducere a pensiei de intretinere atat de catre minor (prin tutore, 
care poate fi unul dintre parinti), cat si de catre debitor, dupa caz.

Ce se poate face cand un parinte nu plateste pensia alimentara ?

Exista doua solutii :

1. apelati la un executor judecatoresc . Avand hotararea instantei de fond legalizata , care inevitabil va cuprinde obligatia parintilor de a intretine copilul , puteti apela la un executor judecatoresc . Acesta va urmari bunurile debitorului , executandu-l silit .

2. daca debitorul nu a platit pensia alimentara pe o perioada mai mare de 3 luni , atunci puteti sa-i faceti plangere penala pentru abandon de familie ( art . 378 Cod Penal )

 

Pana cand se plateste pensia alimentara ?

O hoarare de divort va cuprinde obligatia de intretinere pana la majoratul minorului ( 18 ani ) .Cu toate acestea dupa implinirea varstei de 18 ani pensia alimentara se poate plati si pana la varsta de 26 de ani daca copilul se afla in continuarea studiilor . Temeiul juridic sa regaseste in art 499 alin 3 .

Pentru a se continua plata pensiei alimentare , trebuie sa se introduca o actiune in instanta de catre copilul devenit major . Avand peste 18 ani acesta isi apara singur dreptul in instanta , iar asa cum aratam mai sus pensia alimentara este un drept al copilului nu al parintelui care il ingrijeste .

 

Situatia popririi salariului pentru plata pensiei alimentare

Instanta de judecata poate infiinta o proprire asupra salariului debitorului in procentul cuvenit , pentru a se asigura plata pensiei alimentare . Pentru persoana care trebuie sa primeasca pensia alimentara , aceasta este cea mai buna solutie . Astfel va formula o cerere catre angajator unde va anexa si o copie dupa hotararea judecatoreasca .

Pentru cel impotriva caruia i se aplica poprire asupra salariului , va recomandam sa solicitati plata pensiei alimentare in natura . Astfel nu veti mai contribui doar cu bani ficsi pentru pensia alimentara ci se va considera contributie orice plata pe care o faceti in interesul copilului .

 

Nu uitati : aspectele precizate in acest articol au un caracter general . Fiecare caz in parte are particularitatile sale . Va recomandam sa luati legatura cu un avocat pensie alimentara Constanta pentru o consultanta .